Penjagaan dan Kesihatan Kucing[vc_row 0=””][vc_column][vc_column_text 0=””]

Penjagaan dan Kesihatan Kucing

Sebagai seorang pencinta kucing, perkara yang paling penting dalam memastikan kucing anda sentiasa aktif dan cergas adalah penjagaan dan kesihatannya. Penjagaan adalah dari segi tempat dan kebersihan, manakala kesihatan adalah dari segi makanan tambahan (suppliment), makanan utama dan minuman yang bersih. Memastikan kucing anda sentiasa bebas dari kutu, hama dan cacing.

Jika faktor penjagaan dan kesihatan tidak di ambil dalam kehidupan seharian, kucing anda pasti akan tidak akan terjaga dan kesihatannya akan terjejas. Kos rawatannya yang sangat tinggi berbanding dengan kos rawatan manusia. Kucing anda juga memerlukan penjagaan yang rapi seperti kita sendiri. Makanan yang berasaskan sumber protien sangat penting dalam sistem pertumbuhan dan imunisasi badan kucing untuk mengelakkan dari serangan virus, bakteria, hama, kutu dan fungus boleh menyebabkan kematian.

Kucing juga adalah haiwan yang memerlukan penjagaan dan kesihatan dari kita. Oleh itu, anggaplah kucing anda juga sebahagian daripada keluarga kerana kucing juga adalah haiwan kesayangan Rasulullah.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *